Radio Armonia - O referinta in incertitudine! Radio crestin online 24/7

Asculta zilnic Radio Armonia si vesteste Evanghelia.
Creeaza intre oameni un spatiu al armoniei cu Dumnezeu.

AcasăArticoleAdevăratul motiv pentru care Dumnezeu judecă răul

Adevăratul motiv pentru care Dumnezeu judecă răul

Dumnezeu este sfânt

Un răspuns – un răspuns fundamental și important – cu privire la motivul pentru care Dumnezeu judecă răul este că El este sfânt. Adesea în Vechiul Testament, în special în Isaia, Iahve este numit „Sfântul lui Israel”, ceea ce înseamnă că sfințenia este însăși natura și ființa Domnului.

Sfințenia este adesea definită ca fiind separată de rău, deși alții au spus că înseamnă ceea ce este consacrat și devotat.1 Aceste două definiții pot să nu fie atât de îndepărtate pe cât am putea crede, deoarece ceea ce este consacrat și devotat este, de asemenea, separat de uzul comun. De exemplu, Locul Sfânt și Locul Preasfânt sunt dedicate cultului jertfei, dar am putea spune că ambele locuri sunt separate și de uzul comun. La fel, Sabatul este o zi consacrată, o zi sfântă (Ex. 20:8), dar este și separată de alte zile și, prin urmare, deosebită. Am putea spune același lucru despre hainele sfinte (Ex. 28:2), despre ofrandele sfinte (Ex. 28:38), despre untdelemnul sfânt pentru ungere (Ex. 30:25) și așa mai departe. Ele sunt separate de viața obișnuită și consacrate pentru o utilizare specială.

De asemenea, primim ajutor suplimentar prin investigarea altor cuvinte asociate cu sfințenia. De exemplu, preoții trebuie să distingă „între cele sfinte și cele obișnuite și între cele necurate și cele curate” (Lev. 10:10; vezi Ezek. 22:26; 44:23). Sfântul este în aceeași categorie cu ceea ce este curat, în timp ce cel nesfânt este necurat și spurcat. Cei din casa lui Aaron nu pot mânca jertfe sfinte până nu sunt curate (Lev. 22:4). Aceste texte se referă la întinarea rituală, care nu este neapărat echivalată cu păcătoșenia. Totuși, se pare că motivul pentru care există necurăție este din cauza prezenței păcatului în lume. Necurăția, așadar, nu indică neapărat păcatul personal, dar înseamnă o boală într-o lume care este deformată și îndoită din cauza răului uman. Dumnezeu se desparte de lume datorită sfințeniei Sale. „Nu este nimeni sfânt ca Domnul” (1 Sam. 2:2). Întrucât Domnul este „Cel Sfânt”, nimeni nu poate fi comparat cu el sau este egal cu el (Isaia 40:25).

Domnul este sfânt în mod unic și în mod clar există o dimensiune morală a sfințeniei. Când chivotul a fost întors de la filisteni în Israel în Bet-Șemeș, unii s-au uitat în interiorul chivotului și șaptezeci de oameni au fost uciși (1 Sam. 6:19). Ei au răspuns imediat: „Cine poate sta înaintea Domnului, a acestui Dumnezeu sfânt?” (1 Sam. 6:20). Autorul ne spune clar că păcatul lui Israel este de așa natură încât ei nu au putut trăi în prezența lui Dumnezeu, deoarece el este Cel Sfânt – adică este frumos și plin de bunătate în contrast cu păcătoșenia ființelor umane.

Nici acesta nu este un gând izolat. Psalmistul întreabă:

‘Doamne, cine va locui în cortul Tău? Cine va locui pe muntele Tău cel sfânt? ‘Psalmul 15:1

Răspunsul dezvăluie că sfințenia are de-a face cu desăvârșirea morală a Domnului și cu bunătatea Lui arzătoare, întrucât cei care pot trăi pe muntele Său sfânt sunt cei care trăiesc drept, care se abțin de la calomnii, care nu rănesc aproapele lor, care îi prețuiesc pe cei evlavioși, care sunt credincioși cuvântului lor și care nu se interesează și îi privează pe săraci de veniturile lor (Ps. 15:2–5). O întrebare similară este pusă în Psalmul 24:

‘Cine va putea să se suie la muntele Domnului? Cine se va ridica până la Locul Lui cel Sfânt? ‘ Psalmul 24:3

Răspunsul are de-a face din nou cu bunătatea, deoarece accesul la Dumnezeu este limitat la cei care au „mâini curate” și „o inimă curată” și sunt caracterizați de onestitate (Ps. 24:4). Pare evident în acest context că sfințenia lui Dumnezeu se referă la perfecțiunea sa morală și că neprihănirea este cerută și ființelor umane.

O altă fereastră fascinantă asupra sfințeniei lui Dumnezeu este Psalmul 99, unde Iehova domnește ca „întronat pe heruvimi” (Ps. 99:1). Având în vedere măreția Domnului, oamenii trebuie să „lăudeze numele tău mare și înfricoșător”, iar psalmistul exclamă: „El este sfânt!” (Ps. 99:3). Sfințenia lui Dumnezeu aici este legată de transcendența sa, de suveranitatea sa, de domnia sa ca Rege peste toate. Sfințenia lui Iahve este o temă centrală a psalmului. Cititorii sunt îndemnați,

‘Înălțați pe Domnul Dumnezeul nostru și închinați-vă pe muntele Lui cel sfânt! Căci Domnul Dumnezeul nostru este sfânt!’ Psalmul 99:9

Totuși, sfințenia lui Dumnezeu nu se limitează la transcendența sa, ci se reflectă și în „decretele” și „legele” date lui Israel (Ps. 99:7 CSB). Dimensiunea morală a sfințeniei sale este confirmată în 99:8, deoarece Dumnezeu este identificat ca unul care iartă și, de asemenea, ca „un răzbunător al greșelilor lor”. Sfințenia lui Dumnezeu este de așa natură încât păcatul fie trebuie iertat, fie răzbunat; nu poate fi lăsat în pace pentru că păcatul deturnează, deformează și distruge. Frumusețea și frumusețea orbitoare a lui Dumnezeu nu pot permite păcatului să coexiste cu el; făcând astfel ar compromite sfințenia lui, însăși ființa lui.

Frumusețea și frumusețea orbitoare a lui Dumnezeu nu pot permite păcatului să coexiste cu el.

https://www.crossway.org/articles/the-real-reason-god-judges-evil/

Ultimele noutati

Versetul zilei

Matei 2:4-6

A adunat pe toţi preoţii cei mai de seamă şi pe cărturarii norodului şi a căutat să afle de la ei unde trebuia să Se nască Hristosul. „În Betleemul din Iudeea”, i-au răspuns ei, „căci iată ce a fost scris prin prorocul: ‘Şi tu, Betleeme, ţara lui Iuda, nu eşti nicidecum cea mai neînsemnată dintre căpeteniile lui Iuda; căci din tine va ieşi o Căpetenie, care va fi Păstorul poporului Meu Israel’.”

Stiri si noutati

3 pasaje biblice cheie despre parenting

Proverbe 22:6 (EDC100) Învață-l pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, și când...

Ce este… și ce nu este o biserică

O Conversație Deranjantă În timpul studiilor mele postuniversitare, îmi amintesc o conversație cu un prieten...

Dumnezeu TE IUBEȘTE

Dumnezeu TE IUBEȘTE. Dumnezeu a creat universul. El este atotputernic, atotștiutor și abundă în iubire. Dumnezeu...

Fii un exemplu

Fii un exemplu Te-ai simțit vreodată prea tânăr - sau prea bătrân - pentru a...

Anunturi evenimente