Radio Armonia - O referinta in incertitudine! Radio crestin online 24/7

Asculta zilnic Radio Armonia si vesteste Evanghelia.
Creeaza intre oameni un spatiu al armoniei cu Dumnezeu.

AcasăArticole"Maria Magdalena", un nou film "Isus" pe marile ecrane

„Maria Magdalena”, un nou film „Isus” pe marile ecrane

Productia cinematografica este foarte atasata de persoana lui Isus din Nazaret.  Cu ocazia sarbatorilor de Paste din acest an 2018, un nou film prezinta viata si persoana Galileeanului prin intermediul unuia din primii martori ai invierii: Maria Magdalena. Serge Carrel a vizionat acest nou film ce face parte dintr-o serie de mai bine de 120 de filme din istoria cinematografica dedicate lui Isus din Nazaret si va propune cateva explicatii.

Petru este negru. Filmul a fost turnat in sudul Italiei. Peisajul este atat de abrupt incat, uneori, iti taie rasuflarea… Filmul Maria Magdalena. Un destin neobisnuit al regizorului australian Garth Davis nu cauta sa reproduca in mod fidel pe marile ecrane viata lui Isus, asa cum apare ea intr-o Evanghelie sau intr-o armonizare a Evangheliilor.  Cu acest film, al carui scenariu a fost scris de doua britanice, Helen Edmundson si Philippa Goslett, asistam la aparitia unei femei drept „apostol al apostolilor”, cel mai apropiat ucenic al lui Isus: Maria Magdalena.

Ea se elibereaza de sub controlul societatii patriarhale

Interpretata de Rooney Mara, Maria Magdalena este prezentata drept o tanara evreica  independenta promisa unui barbat cu copii ce si-a pierdut sotia de curand.  In urma unei experiente spirituale, ea se elibereaza de sub tutela familiala care o promisese acestui barbat si se alatura grupului de ucenici ce merge dupa rabinul din Nazaret interpretat de Joaquin Phoenix. Scapand de rigiditatea patriarhala ce ingradeste libertatea multor femei din acea vreme, Maria Magdalena devine un al treisprezecelea apostol ce intelege mai bine decat cei doisprezece tovarasi barbati sensul misiunii lui Isus.

Sa nu ne ingrijoram, prin urmare! Nu avem de-a face cu extravagantele unui Dan Brown si al sau Da Vinci code ce face din Maria Magdalena sotia lui Isus; nici cu un Martin Scorsese cu Ultima ispita a lui Isus  in care Isus este ispitit sa intemeieze o familie cu Maria Magdalena. Pe tot parcursul filmului, Maria Magdalena ramane intr-o relatie Invatator – ucenic.

Maria Magdalena, apostolul femeilor

„Cresterea in putere” a Mariei Magdalena printre apropiatii lui Isus este una din caracteristicile acestui film.  Eroina este firul rosu ce conduce spre intalnirea cu Isus si se dovedeste a fi cea mai perspicace in discernerea misiunii barbatului din Nazaret. Atat Iuda Iscarioteanul cat si Petru Il vad pe Isus drept un eliberator politic si social care va face sa vina Imparatia Lui eliberandu-i de romani si readucand la viata „oameni drepti” omorati pe nedrept de stapanire.

A doua caracteristica: acest film nu o prezinta pe Maria Magdalena drept o prostituata, ci ca pe o persoana curajoasa care va trece peste multe interdictii ca sa ajunga sa faca parte, incetul cu incetul, din echipa de apostoli, in calitate de agent al lui Isus in relatiile publice cu femeile. Faptul ca Isus predica in imprejurimile orasului Cana in fata unei audiente aproape in integime feminine intareste rolul Mariei de apostol al femeilor.

Un Isus ce indreapta spre lumina

Interesant in ce priveste cele mai bine de 120 de filme despre Isus este felul in care il privesc pe Acela pe care crestinii Il marturisesc drept Fiul lui Dumnezeu. O scena aclama Maria Magdalena atat la inceputul cat si la sfarsitul filmului. Ea dovedeste experienta spirituala fondatoare a eroinei. Maria Magdalena intra in apa si iese din adancuri printr-o apa tot mai limpede, ajungand in final spre lumina. Aceasta experienta trimite spre iluminarea pe care Isus o propune.

Cu putin timp inainte de crucificare, Isus si Maria Magdalena stau fata in fata.  Ea se afla in genunchi in fata Lui si Ii spala picioarele  (!). Faptul ca, in acel moment, Isus ia pe degete apa si o pune pe ochii Mariei Magdalena  intareste din nou aceasta perceptie. Isus este Acela care deschide ochii celor din jurul Lui. El este Acela care ne invita sa ne nastem din nou ca sa privim altfel realitatea tragica din lume.  Ajutandu-ne sa renuntam la ura ce locuieste in inimile barbatilor ca si in inimile femeilor, ne invata iertarea si mila prin fapte.

O scena intr-un sat plin de cadavre dupa o interventie a stapanirii romane sprijina, din nou, aceasta perceptie. Petru si Maria Magdalena au fost trimisi impreuna de Isus sa vesteasca Imparatia ce vine. Petru vrea sa paraseasca satul devastat cat mai curand pentru a-si continua misiunea, ignorand muribunzii. Maria Magdalena il cheama degraba sa dea apa victimelor terorii romane, pentru a usura, astfel, suferintele muribunzilor.

Un element in plus in conversatia despre Isus

In mod sigur, unii crestini vor considera ca este prea scurta cristologia Mariei Magdalena. Si vor avea dreptate, bineinteles! Dar acest film contribuie intr-un mod nou la discutia ce traverseaza omenirea de 2000 de ani incoace si care incearca sa raspunda la intrebarea pusa ucenicilor si noua, femei si barbati: „Dar voi”, le-a zis El, „cine ziceti ca sunt?”(Matei 16:15).

Serge Carrel (tradus cu permisiune din revista Vivre)

Maria Magdalena, realizat de Garth Davis si scris de Helen Edmundson si Philippa Goslett, cu Rooney Mara si Joaquin Phoenix, 2018. Voce: engleza, subtitrare franceza. Durata: 119’.

Ultimele noutati

Versetul zilei

Psalmi 112:5

Ce bine-i merge omului care face milă şi împrumută pe altul şi care îşi rânduieşte faptele după dreptate!

Stiri si noutati

Reflecții Gen Z: Ce am învățat din consilierea biblică

Dacă ți-aș spune că am crescut într-o familie creștină, am fost copil de pastor,...

Tocmeală sfântă: Învață să te rogi ca Avraam

La prima vedere, conversația lui Avraam cu Dumnezeu din Geneza 18 poate părea una...

Adevăratul motiv pentru care Dumnezeu judecă răul

Dumnezeu este sfânt Un răspuns – un răspuns fundamental și important – cu privire la...

Joia mare

Sfânta și marea joi: masa a fost din nou așezată în casa Tatălui! Dumnezeu este...

Anunturi evenimente