Radio Armonia - O referinta in incertitudine! Radio crestin online 24/7

Asculta zilnic Radio Armonia si vesteste Evanghelia.
Creeaza intre oameni un spatiu al armoniei cu Dumnezeu.

AcasăStiriDescoperire arheologică în Israel: turnul de veghere din timpul regelui biblic Ezechia

Descoperire arheologică în Israel: turnul de veghere din timpul regelui biblic Ezechia

Un turn de veghere  de acum 2.700 de ani, din vremea regelui biblic Ezechia,  a fost recent descoperit  la o bază militară din sudul Israelului, în timpul unei serii de excavări la care luau parte membrii Brigăzii de parașutiști israelieni și recruți de la unitățile comando, care lucrau alături de Autoritatea Antichităților din Israel. Locația exactă a site-ului nu poate fi dezvăluită din motive de securitate.

În vremea regelui Ezechia  și a profeților biblici, soldații de pe turnurile de veghe avertizau israeliții că se apropie dușmanii. Astăzi, forțele de apărare ale Israelului (IDF) folosesc în continuare turnuri de veghere similare.

„Fugiţi, copii ai lui Beniamin, fugiţi din mijlocul Ierusalimului, sunaţi din trâmbiță la Tecoa, ridicaţi un semn la Bet-Hacherem! Căci de la miazănoapte se vede venind o nenorocire şi un mare prăpăd.” (Ieremia 6: 1)

Turnul de veghere descoperit are dimensiunile de 5 x 3,5 metri iar unele dintre pietrele din care este alcătuit cântăresc 8 tone. Turnul are două etaje înălțime.

Soldații au fost surprinși când au descoperit structura, construită pe un teren înalt îndreptat spre munții Hebron, câmpia Iudeei și împrejurimile Ashkelonului de pe coasta israeliană.

„Locația strategică a turnului a servit ca post de observaţie și avertizare împotriva inamicului filistean, unul printre ale cărui cetăți a fost Ashkelon,” au declarat Sa’ar Ganor și Valdik Lifshitz, directorii în cadrul Autorității Antichităţii din Israel. „În zilele primului Templu, Regatul lui Iuda a construit o serie de turnuri și cetăți ca puncte de comunicare, de avertizare și de semnalizare, pentru a transmite mesaje și informații din teren”.

Ezechia  a fost al doisprezecelea împărat al lui Iuda și a domnit în secolul al VIII-lea înainte de Hristos. Prima să faptă ca şi rege a fost să redeschidă porțile Templului evreiesc din Ierusalim și să dispună repararea lor.

„Acest turn este situat într-unul dintre punctele strategice de observaţie, care leagă marile orașe din zonă, situate în siturile Beit Mirsim (Mirsham), Tel Eton și Tel Lachish”, au explicat Ganor și Lifshitz. „În timpurile străvechi, pentru a transmite mesaje, în timpul zilei era folosit  fumul, iar noaptea focul. Este probabil ca  turnul de veghere descoperit acum să fie  unul dintre turnurile din care se trimiteau astfel de semnale.”

Excavările  au fost efectuate în cadrul „Proiectul forței de apărare a naturii – comandanții își asumă responsabilitatea pentru mediul lor”, condus de Corpul tehnic și de întreținere al IDF, și a fost realizat în colaborare cu IDF, Ministerul Apărării, Societatea pentru Protecția Naturii din Israel, Autoritatea pentru Natură și Parcuri din Israel și Autoritatea Israeliană pentru Antichități.

„Aceasta este prima dată când am participat la săpături. Legătura cu pământul și faptul că au existat luptători evrei în trecut mi-au dat un sentiment că am o misiune de îndeplinit. Faptul că a existat, de asemenea, o legătură cu zona în care ne-am desfășurat propriile manevre militare, ne-a lăsat un sentiment că am dat ceva înapoi”, a spus locotenentul Roi Ofir, în vârstă de 21 de ani, comandant al echipei de recrutare din batalionul de recunoaștere al Brigăzii de parașutiști, de la Rosh Ha’ayin.

Referințele la veghetorii care ar fi locuit în turnuri  sunt menționate de mai multe ori în Biblie.

„Pe zidurile tale, Ierusalime, am pus nişte străjeri care nu vor tăcea niciodată, nici zi, nici noapte! Voi care aduceţi aminte Domnului de el, nu vă odihniţi deloc!” (Isaia 62: 6)

Sursa: CBN News


Sursa: Descoperire arheologică în Israel: turnul de veghere din timpul regelui biblic Ezechia” – Stiri crestine

Alte stiri si noutati

Versetul zilei

Luca 9:23-24

[Cum să urmăm pe Isus] Apoi a zis tuturor: „Dacă voieşte cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea în fiecare zi şi să Mă urmeze. Fiindcă oricine va voi să-şi scape viaţa o va pierde, dar oricine îşi va pierde viaţa pentru Mine o va mântui.

Anunturi evenimente

Resurse video