Radio Armonia - O referinta in incertitudine! Radio crestin online 24/7

Asculta zilnic Radio Armonia si vesteste Evanghelia.
Creeaza intre oameni un spatiu al armoniei cu Dumnezeu.

AcasăStiriEtiopia – locul 29 în Topul Mondial al Persecuției

Etiopia – locul 29 în Topul Mondial al Persecuției

De unde vine persecuţia

În Etiopia creştinii sunt persecutaţi din mai multe direcţii: autorităţi, comunitatea islamică, secularism şi chiar de către Biserica Ortodoxă Etiopiana. Autorităţile restricţionează libertatea de practicare a religiei, în timp ce în anumite zone din ţară, credincioşii, în special cei noi convertiţi, se află sub presiunea comunităţii islamice. Secularismul, care este promovat de guvern, se manifestă prin interzicerea emisiunilor creştine la pe canalele radio-tv, interzicerea activităţilor religioase în şcoli, restricţii privind libertatea de adunare, închinare, învăţătură şi predicare a Evangheliei.

Creştinii care părăsesc Biserica Ortodoxă Etiopiana sunt persecutaţi de familie, comunitate precum şi de reprezentanţi ai autorităţilor care sunt membri ai acestei biserici.

Cum suferă creştinii

Chiar dacă toţi creştinii din Etiopia suferă persecuţie, totuşi intensitatea ei variază de la o ramură a creştinismului la alta. Creştinii protestanţi care nu fac parte din bisericile tradiţionale suferă cea mai intensă persecuţie din partea autorităţilor şi a Bisericii Ortodoxe. Arestările şi dispariţiile unor credincioşi sunt la ordinea zilei, iar cei care părăsesc islamul sau Biserica Ortodoxă îndură rele tratamente, iar în unele cazuri le este refuzat accesul la resursele comunităţii. Există şi cazuri de creştini complet izgoniţi din societate.

Exemple de creștini

Pe timpul redactării raportului privind Topul Mondial al Persecuţiei, în anul 2017, au existat peste 100 de incidente de persecuţie cu violenţă împotriva creştinilor din Etiopia.

În iulie 2017, o mulţime furioasă de musulmani au atacat cu săbii un bărbat de 27 de ani care era în propria lui casă, după ce mai întâi au atacat şi distrus parţial o clădire de biserică în Hirna, o aşezare rurală. Mulţimea a fost incitată la violențe de activităţile de evanghelizare care aveau loc în acea zonă.

„Am fost învăţat că să ucizi creştini e un lucru bun,” spune Ibrahim, care are 20 de ani. Familia mea musulmană mi-au spus că aceasta este calea prin care poţi să-ţi asiguri un loc în Rai.

Însă Crucea l-a fascinat întotdeauna pe Ibrahim.

„Nu ştiam ce reprezintă, decât că este un simbol creştin,” explică Ibrahim. „Dar am continuat să caut şi am început frecventez o biserică creştină evanghelică. În final am înţeles despre Cruce că ea aduce mântuirea mea. Crucea era calea mea către cer.”

Ibrahim a devenit creştin, însă şi-a păstrat noua credinţă secretă. Ştia ce repercursiuni ar putea fi dacă părinţii lui ar fi aflat. El îşi aducea aminte de vorbele tatălui său, care îi spunea când el era doar un copil, că dacă s-ar face creştin atunci el l-ar ucide.

Pentru o vreme Ibrahim a ascuns părinţilor săi faptul că merge la adunare, spunându-le că se duce să joace fotbal. Însă într-o zi, după ce campionatul de fotbal se încheiase, Ibrahim s-a întors acasă de la biserică şi i-a găsit pe părinţii sau aşteptându-l cu fețele încruntate.

„Nu a fost nici un meci de fotbal astăzi,” i-a spus tatăl său. Ne-ai minţit! Unde ai fost?”

Ibrahim a încercat să evite răspunsul, însă ştia că nu mai este scăpare pentru el şi că trebuie să fugă. A plecat la scurt timp, fără nimic, doar cu hainele de pe el.

Pentru o vreme, Ibrahim a trăit pe străzi. Un evanghelist l-a întâlnit într-o zi şi l-a luat să locuiască cu el. Şi-a găsit şi de lucru, însă nu a trecut mult timp şi cineva din familie l-a observat şi le-a spus părinţilor săi unde se află.

Tatăl său a apărut la locul lui de muncă şi a început să ţipe la el în faţa tuturor, spunând că le-a trădat familia şi că le-a adus ruşine. Ibrahim a trebuit din nou să fugă.

De data aceasta Ibrahim a întâlnit un lucrător Open Doors în Etiopia. Acesta a aranjat un loc unde Ibrahim să poată locui. Pentru moment el rămâne ascuns, pentru că tatăl şi fraţii lui îl caută să-l omoare.

„Nu există cale de întoarcere pentru mine,” spune Ibrahim cu hotărâre. „Înainte să-l cunosc pe Isus Hristos, îi uram pe oameni. Eram foarte suspicios. Însă de când l-am primit pe Hristos şi mi-am dat inima şi viaţa în mâinile Lui, am început să iubesc oamenii şi pacea mi-a umplut viaţa.”

Rugaţi-vă pentru Etiopia

Guvernul se teme că liderii religioşi vor să schimbe regimul politic, şi de aceea au instituit foarte multe restricţii pentru libertatea religioasă. Rugaţi-vă pentru o mai mare libertate  pentru biserica din Etiopia şi pentru ca Dumnezeu să facă cunoscut adevărul Său pentru autorităţile din această ţară.

Rugaţi-vă pentru unitate între credincioşi. Există multe diviziuni între biserici. Rugaţi-vă pentru reformare şi reînnoire peste toate bisericile în care este chemat numele lui Hristos în toată Etiopia.

Există multe cazuri de persecuţie, în special din partea propriilor familii, cum este cazul lui Ibrahim.  Creştinii sunt marginalizaţi şi îşi găsesc cu greu de lucru. Rugaţi-vă ca Domnul Isus Hristos să întărească şi să dea har, pace şi curaj tuturor slujitorilor Lui din această ţară.

Sursa: Open Doors USA


Sursa: Etiopia – locul 29 în Topul Mondial al Persecuției” – Stiri crestine

Alte stiri si noutati

Versetul zilei

Psalmi 112:5

Ce bine-i merge omului care face milă şi împrumută pe altul şi care îşi rânduieşte faptele după dreptate!

Anunturi evenimente

Resurse video