Radio Armonia - O referinta in incertitudine! Radio crestin online 24/7

Asculta zilnic Radio Armonia si vesteste Evanghelia.
Creeaza intre oameni un spatiu al armoniei cu Dumnezeu.

AcasăStiriNoi descoperiri arheologice privind existenţa regatul biblic al Edomului

Noi descoperiri arheologice privind existenţa regatul biblic al Edomului

JERUSALEM, Israel – Cercetătorii israelieni au descoperit dovezi care susțin relatarea biblică despre vechiul regat al Edomului a cărui întemeietor a fost Esau, fratele patriarhului Iacov. Regatul Edomului a existat în secolele XII-XI î.Hr. şi era situat în Transiordania, între Moab la nord-est, Arabah la vest și vastul deșert arab la sud și est.

Geneza 36:31 spune că Edom a fost o țară înfloritoare cu mult înainte ca „orice rege israelit să domnească”. Însă, ani de zile, experții nu au găsit practic nicio dovadă arheologică care să confirme când și unde a existat Edom – ceea ce îi făcea pe mulți să se îndoiască de relatarea biblică.

Acum, un studiu avansat publicat în PLOS One (un jurnal ştiinţific, n.tr.) de către o echipă de oameni de știință israelieni și americani constată că Edomul a existat cu adevărat la vremea și locul descris în Biblie.

„Folosind evoluția tehnologică ca un înaintaş al proceselor sociale, am fost capabili să identificăm și să caracterizăm apariția regatului biblic al Edomului. Rezultatele noastre dovedesc că s-a întâmplat mai devreme decât se credea anterior și în conformitate cu descrierea biblică”, a explicat prof. Ben-Yosef coordonator al Proiectului Central Tâmna Valley din cadrul Universității Tel Aviv.

Ben-Yosef, prof. Tom Levy de la Universitatea din California, San Diego, și echipa lor au mers la deșertul Arava din Israelul și Iordania de astăzi pentru a analiza sursa bogăției regatului: cuprul. Mai exact, echipa a analizat zgura, resturile de deșeuri provenite din extracția de cupru, iar cercetările au stabilit că Edomul nu doar că a existat în perioada în care Biblia îl descrie, dar și că a fost puternic și avansat tehnologic.

„Folosind tehnici avansate de analiză chimică, analize arheologice și investigații microscopice am putut înțelege cum oamenii prelucrau cuprul și să aflăm dacă erau organizaţi ca un singur popor. Rezultatele sunt destul de uimitoare și ne spun că ceva mare s-a întâmplat destul de devreme, cel puțin încă din secolul al XI-lea î.Hr.”, a declarat Ben-Yosef pentru CBN News.

Analiza cuprului datează regatul Edomului cu 300 de ani mai devreme decât se credea anterior – chiar în vremea în care Biblia spune că a existat și înainte ca orice rege să conducă copiii lui Israel.

„Susține ideea că, într-adevăr, nu existau doar oameni în regiune în acea perioadă, ci și un regat puternic. A fost responsabil pentru realizarea unei adevărate industrii la scară largă pentru producerea de cupru. Nu se poate exagera importanța cuprului în acea perioadă,” a spus Ben-Yosef.

Excavare întreprinsă de echipa prof. Ben-Yosef

Cuprul era un material prețios folosit în cele mai vechi timpuri pentru a crea arme, unelte agricole și multe altele.

„Dacă voiai să fii puternic, trebuia să ai cupru”, a spus Ben-Yosef.

De asemenea, echipa a găsit dovezi care legau Edomul de un alt eveniment biblic major – invazia Pământului Sfânt de către faraonul Shoshenq I (a cărui nume biblic este „Șișak”), care a jefuit Ierusalimul în secolul al X-lea î.Hr.

Ben-Yosef spune că faraonul nu era interesat să-i distrugă pe edomiti, ci că el i-ar fi iniţiat în tehnologia producerii cuprului, care a transformat complet regiunea.

„În calitate de consumator de cupru importat, Egiptul a avut un interes direct în a eficientiza producerea cuprului. Se pare că egiptenii, prin legăturile lor pe distanțe lungi, au fost un catalizator pentru inovațiile tehnologice din toată regiunea. De exemplu, cămila a apărut pentru prima dată în regiune imediat după sosirea lui Shoshenq I,” a spus el.

Datare cu radiocarbon privind fragmentele găsite în timpul excavărilor

Ben-Yosef a explicat că noile descoperiri dovedesc în mod incontestabil că Biblia avea dreptate chiar și atunci când dovezile arheologice originale nu păreau să se coroboreze.

„Noile noastre descoperiri contrazic concluziile multor arheologi, conform cărora Arava ar fi fost populat de o alianță încâlcită de triburi și sunt în concordanță cu povestea biblică că aici a existat un Regat Edomit”, a concluzionat Ben-Yosef.

Sursa: CBN News


Sursa: Noi descoperiri arheologice privind existenţa regatul biblic al Edomului” – Stiri crestine

Alte stiri si noutati

Versetul zilei

Romani 12:15

Bucuraţi-vă cu cei ce se bucură; plângeţi cu cei ce plâng.

Anunturi evenimente

Resurse video