Radio Armonia - O referinta in incertitudine! Radio crestin online 24/7

Asculta zilnic Radio Armonia si vesteste Evanghelia.
Creeaza intre oameni un spatiu al armoniei cu Dumnezeu.

AcasăStiriRusia: Activitățile seminariilor teologice baptiste și penticostale au fost suspendate

Rusia: Activitățile seminariilor teologice baptiste și penticostale au fost suspendate

Seminarul Teologic Baptist din Moscova

Principalele centre de formare teologică ale Uniunii Penticostale și ale Uniunii Baptiste din Rusia au fost forțate să își înceteze activitățile. Potrivit unui raport al Forumului 18, creștinii evanghelici ruși au remarcat o creștere a nivelului de control peste aceste instituții, o modalitate prin care autoritățile încearcă să le reducă activitățile și să le supună unui control oficial și mai strict, notează Evanghelical Focus.com

Seminarul Penticostal

Seminarul Teologic Eurasiatic al Uniunii Penticostale din Rusia a fost obligat să nu mai ofere cursuri certificate în noiembrie 2018, după ce i-a fost anulată licența, din cauza unei serii de cazuri aduse împotriva Seminarului de către Serviciul Federal de Supraveghere a Educației și Științei (Rosobrnadzor) privind administrarea programului de licență în teologie.

„Inspecțiile universităților evanghelice din perioada 2018-2019 au dovedit inconsecvența legislației privind educația și libertatea de conștiință, creând o mulțime de probleme pentru instituțiile noastre educaționale”, a declarat Aleksei Gorbachev, rectorul Seminarului Teologic Eurasian.

„Cred că aceste acțiuni, sub pretextul supravegherii activităților educaționale, au un caracter sistematic și intenționat”, a adăugat avocatul Uniunii Penticostale Vladimir Ozolin. „În acest fel, se exercită presiune asupra confesiunilor netradiționale; acesta este cel mai probabil un alt act de intimidare.”

Seminarul Baptist

Seminarul Teologic al Uniunii Baptiste din Moscova se află la sfârșitul unei suspendări a tuturor activităților sale pentru  60 de zile, suspendare care a început pe 25 ianuarie 2019. O instanță din Moscova a impus suspendarea după ce Rosobrnadzor a găsit, de asemenea, deficiențe în organizarea programelor de licență și a calificărilor personalului. În luna februarie, seminarului i s-a interzis să admită studenți noi. Nici unul dintre cei 138 de studenți ale cursurilor licențiate ale instituției sau dintre ceilalți aproximativ 1500 de studenți, inclusiv cei înscriși la învățământul la distanță, nu pot participa la cursuri.

„Nici unul din documentele comisiei nu a prezentat reclamații specifice cu privire la deficiențele identificate în activitățile seminarului. Toate reclamațiile sunt sub forma unor reiterații ale unor articole din Legea Învățământului, sau mai degrabă ca presupuse nerespectări ale cerințelor unor articole din această lege”, a declarat Seminarul Uniunii Baptiste.

„Vestea suspendării activităților Seminarului a fost o surpriză”, a declara rectorul Piotr Mitskevich. „Studenții Seminarului sunt oameni credincioși, care s-au rugat și au sprijinit personalul pe tot parcursul suspendării.”

Seminarul contestă decizia și acțiunile Serviciul Federal de Supraveghere a Educației și Științei prin intermediul Curții de Arbitraj din Moscova.

Legislația permite educația religioasă necertificată

Legea privind religia face diferență între activitatea „educativă” – pentru care o organizație ar necesita o licență – și „predare”, pentru care nu este nevoie de licență. Legea menționează, că asociațiile religioase pot oferi instruire religioasă necertificată propriilor membri în conformitate cu propriile reguli interne. Astfel de instruire nu este considerată activitate educațională, deci nu necesită o licență. Prin urmare, instituțiile care au ales să nu ofere cursuri acreditate de stat, trebuie să se conformeze doar propriilor cerințelor interne în privința modului de organizare a cursurilor sale. Acesta este și cazul Seminarului Teologic Eurasian și al Seminarului Teologic din Moscova.

Potrivit avocatului Uniunii Penticostale, corpul federal de supraveghere a învățământului a tratat programul de licență neacreditat de stat al Seminarului Penticostal ca și când acesta ar corespunde programelor teologice de pe „Lista domeniilor de pregătire a Învățământului Superior” a Ministerului Educației. Acest lucru este „incorect”, deoarece Seminarul Teologic Eurasian îndeplinește cerințele Uniunii Penticostale și prin urmare, în dezvoltarea și aprobarea sa, nu există o încălcare a legislației Federației Ruse. În plus, programele de studiu conțin toate secțiunile cerute de Legea Educației.

Alte grupuri de credință minoritare din Rusia sub presiune

Rusia și-a intensificat presiunea asupra grupurilor de credință minoritare în 2019. În februarie, un cetățean danez a fost închis pentru că a condus activitățile Martorilor lui Iehova, un grup religios scos în afara legii în 2017. În martie, doi voluntari mormoni din America, au fost deportați după trei săptămâni de detenție.

Sursa: Evangelical Focus


Sursa: Rusia: Activitățile seminariilor teologice baptiste și penticostale au fost suspendate” – Stiri crestine

Alte stiri si noutati

Versetul zilei

1 Petru 1:18-19

căci ştiţi că nu cu lucruri pieritoare, cu argint sau cu aur, aţi fost răscumpăraţi din felul deşert de vieţuire pe care-l moşteniserăţi de la părinţii voştri, ci cu sângele scump al lui Hristos, Mielul fără cusur şi fără prihană.

Anunturi evenimente

Resurse video